Blog - Hoogopgeleiden hebben veel last van Burn-Out.

“We zijn (hoog)opgeleid, maar zijn we GOED opgeleid?”

Hoogopgeleiden hebben veel last van Burn-Out. Dit hoor ik om me heen en lees ik op het internet. Hierop komt bij mij direct de vraag op, zijn ze dan wel hoogopgeleid? Als je als jong-hoogopgeleide aan het werk gaat en je valt binnen een paar jaar om, mag je jezelf tenminste de vraag stellen “ik ben dan wel hoogopgeleid, maar ben ik wel goed opgeleid?”

Een werkgever die om een hoogopgeleid iemand vraagt heeft daar werk voor. Dat werk is dan vaak van een hoger en ingewikkelder niveau. De opbrengsten zijn hoog, maar de risico’s zijn evengoed hoog! Hiermee komt een stuk verantwoordelijkheid welke je wel moet kunnen (en willen) dragen, anders bouwt de druk pijlsnel op. Kan je onvoldoende met die druk omgaan dan val je om en verlies je alle energie. Als dit zo vaak voor komt in de praktijk, doen we het dan goed? Simpel antwoord, NEE.

“Wanneer je hoogopgeleide kennis verdrongen word door je onvermogend-denken, zit je zo thuis”

Beide partijen (de werkgever en de werknemer) hebben dit niet bedoeld toen ze een verbintenis met elkaar aangingen. De werkgever is er niet bij gebaat dat de werknemer met een burn-out thuis komt te zitten. De werknemer zit evengoed met de gebakken peren en heeft er ook niet om gevraagd om zich ellendig te voelen. Toch gebeurt dit en dan is er vervolgens paniek in de tent. Hier hebben beide partijen hun verantwoordelijkheid in te dragen!

 “Privé en werk zijn gescheiden” 

Je bent doordeweeks vaak langer op je werk dan dat je (bewust) thuis bent en ook op je werk gaat het denken gewoon door…..bij problemen raakt de scheiding tussen werk en privé vaak uit balans. 
Werk en privé zijn verschillende domeinen. Als je in balans bent dan gaan die 2 domeinen hand in hand en vloeien probleemloos in elkaar over. Jij weet wanneer welk domein extra aandacht vereist en geeft die aandacht zonder het andere domein te verwaarlozen. Wanneer hier onbalans is bouwt de druk snel op en gaat dit uiteindelijk altijd ten koste van jouzelf.

Nog TE veel bedrijven zijn zich onvoldoende bewust van het belang van mentale training, DE manier om mee te bouwen aan de vitaliteit van hun medewerkers. De scheiding tussen privé en werk is er niet om de problemen op af te kunnen schuiven, de scheiding tussen privé en werk is er juist voor om HET bedrijfsasset te beschermen!

“De werknemer is het belangrijkste asset van een bedrijf en jijzelf bent het belangrijkste asset van je eigen leven”

Ik verbaas me wel eens over het gemakzuchtige denken van sommige bedrijven en instanties, ik ben enorm fan van simpel denken maar gemakzuchtig denken is toch wat anders. Ik sprak laatst een leraar van het middelbaar onderwijs en die gaf aan dat ouders wel voort heel gemakzuchtig denken, ze gaan er maar van uit dat wij hun kind opvoeden! Nou ja zeg:)….. Ik gaf aan dat het wel zo is dat een kind vaak langer op school aanwezig is dan dat het bij de ouders is, daarmee heb je als school een verantwoordelijkheid te nemen zo simpel is het. De periode van de kroket en gevulde koek op school is nog niet zo lang geleden hoor! Kinderen kregen thuis netjes boterhammetjes mee en die werden leuk de vuilnisbak in geknikkerd op school en zo ingeruild voor een vette hap welke gewoon beschikbaar was in de BEDRIJFSkantine van de school. Daar worden onze kinderen niet echt vitaler van denk ik dan. Gelukkig is dat tij gekeerd of aan het keren. Scholen hebben een grote verantwoordelijkheid te nemen naar de leerlingen, de ouders moeten die verantwoordelijkheid ook geven en zich niet overal tegen aan moeien en van alles in twijfel trekken. Het is toch te gek dat de ouders van nu onderhand de dienst uitmaken op school! Het respect voor de docent MOET er zijn ook al hoeft het ook niet meer zoals het vroeger was. De leraar gaf je een draai om je oren en je kreeg er thuis nog 1 bij :) Je moet kinderen beschermen tegen de lusten en lasten van het leven welke ze nog niet kunnen dragen. Dit geld ook voor werknemers, wanneer jouw werknemer burn-out is geraakt heb jij als werkgever steken laten vallen en dit hoeft echt niet bewust gebeurd te zijn. Controleer regelmatig of je werknemer de verantwoordelijkheid welke hij krijgt of neemt wel goed kan dragen!

 “Druk op het werk mag, maar het mag je niet in de macht krijgen!”

 Als we het hoge ziekteverzuim door psychische klachten willen reduceren, moeten we anders gaan denken en niet hetzelfde blijven doen. Zoals Einstein ooit zei “Insanity: doing the same thing over and over again and expecting different results”

Een investering in mentale training kost vooral tijd (en wat geld), maar je kunt niet ’s morgens een zaadje in de grond duwen en ’s avonds bonen plukken! Zo werkt het niet lieve mensen….

Gelukkig zien we dat steeds meer mensen en bedrijven willen investeren in mentale training, het is een investering in jezelf en laat dat nou de belangrijkste persoon in je leven zijn!

Wil je hier meer over weten? Kom dan samen met ons trainen!

We starten dinsdag 6 november met een nieuwe groep.

 

Meld je aan via onze site en doe mee.

Mentale Training is van Geluksbelang!